SPRAWOZDANIE ZE SZKOLNEJ AKCJI „ŚNIADANIE DAJE MOC”

Podobnie jak w roku ubiegłym uczniowie klas I-III włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Uczniowie najpierw założyli odpowiednie stroje (fartuszki i czepki lub chusteczki), umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Znalazło się też „coś” dla starszych kolegów lub rodzeństwa, którzy w tym dniu chętnie odwiedzali młodsze klasy i należy dodać, że nie wychodzili z nich głodni.

Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki owocowe i warzywne, niesamowicie zachęcające przekąski oraz pyszne soki.

Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.

 Wychowawcy klas: Urszula Styrna, Grażyna Bednarek i Magdalena Bednarek