
„Uwielbiam gotować z Lubellą!”
Klasa II gimnazjum wzięła udział w konkursie Lubelli , „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Jest to konkurs, który polega na wymyśleniu i przygotowaniu potrawy z produktów zbożowych Lubelli. Wszyscy uczniowie klasy II gimnazjum na lekcjach techniki gotowali dania pod okiem Pani Urszuli Bojdo. Młodzież wymyślała własne przepisy inspirując się tradycyjnymi potrawami.
Tak oto ze zwykłej sałatki z makaronem powstała „Sałatka Lubellini”:
Składniki:
- makaron kokardki „Lubella” 300g
- pierś z kurczaka 300g
- ogórki 4
- pomidory 3
- pomidorki koktajlowe 2
- ketchup 2 łyżki
- majonez 2 łyżki
- kukurydza 1/3 puszki
Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na oleju. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, ketchup, majonez, kurczaka i makaron a następnie wszystko mieszamy. Możemy wszystko ozdobić ładnie wykrojonym pomidorkiem koktajlowym i ogórkiem.
Gotowe!